Fra korona-tomme tribuner til Norges
mest attraktive sponsorobjekt

Husker du følelsen?

Gledesropene fra tribunen da hjemmelaget scoret. Flaggborgen som veivet og eksploderte i rødt da Brann vant Eliteserien i 2007. 

Søndagsmiddagene som ble kalde fordi alle måtte skynde seg å skaffe en parkeringsplass nærmest mulig stadion.

Helt siden de første kampene i Norgesserien i 1937 har millioner av nordmenn fulgt Aalesund, Brann, Skeid og HamKam i opprykk og nedrykk. I bitende kulde og strålende solskinn.

De har sunget, bannet og lagt igjen sparepengene i lokale kiosker og supporterutstyr.

Eliteserien har vært limet mellom generasjoner - det familien samles rundt - lidenskapen og fellesskapet som betyr noe.

Men så kom koronaen.

Sesongkortsalgene falt. Parkeringsplassene ble tomme. TV-produsentene måtte velge utsnitt som ikke avslørte et glissent oppmøte.

Og for et samfunn som allerede var klistret til mobilskjermene sine, var digitale sendinger det nærmeste man kom jubelbrølene fra tribunen på en lang, lang stund.

Frank & Dick ble engasjert som en forlenget arm av markedsavdelingen til Norsk Toppfotball – en avdeling som skulle jobbe med å få folk på kamp igjen etter pandemien.

Vi ble engasjert inn i prosjektet våren 2022, 6 uker før seriestart.

Vi begynte arbeidet med en innledende analyse av Eliteseriens kanaler, og så raskt at det lå et uforløst potensial i å jobbe enda mer systematisk med innholdet på plattformenes premisser.

Vi så at nesten ingen videoer under 60 sekunder gav høy reach, men at de på over 60 sekunder gjorde det bra.

I stedet for å skalere opp innholdsproduksjonen ytterligere, kuttet vi heller ned til å fokusere på hva vi i analysen så at virket. 

Gjennomsnittlig reach per post
Lengde på video

På Facebook skrelte vi bort alt innhold som ikke bidro til engasjement. Dette gjorde at innholdsmengden til Eliteserien ble redusert med 60 %. Da kunne vi se hva målgruppen likte best.

Et drypp av nostalgi

Nostalgiske reiser tilbake i Eliteseriens historie så ut til å fenge best, og dette var noe som både målgruppen og Facebook kunne tåle mye av.

Vi begynte å derfor poste lengre filmer en gang i uka. Disse hentet frem ikoniske øyeblikk i moderne norsk fotballhistorie og ble et slags samlingssted for fotballentusiaster.

Målet med dette innholdet var å utvide både rekkevidden og engasjementet fra menigheten ut til nye følgere.

Rundespill med lag
Rundespill Trener

I tillegg måtte vi passe på å holde oss relevante gjennom sesongen.

Vi postet derfor rundeoppsett og tabeller som før, men krydret det også med ny grafikk som ga det lille ekstra.

Gradvis begynte ting å skje.

Gjennomsnittlig reach per post

Humor og hissige pasninger

Men hva med yngre generasjoner?

De som heller vil bruke tiden sin på å se Haaland bøtte inn mål for City og tror at det skjer lite spennende og interessant i norsk fotball for tiden.

Kunne de overbevises?

For å finne svaret på dette, måtte vi eksperimentere med flere kanaler. Vi prøvde ut både Snapchat shows og flere funksjoner på plattformene.

Men det skulle vise seg ingenting gav den samme effekten som å poste på TikTok.

Vi landet derfor dette som den viktigste kanalen for å spre humor og vise unge at det skjer ting i Eliteserien også.

På TikTok delte vi alt fra kremscoringer til hissige pasninger, men det viste seg at innhold som hadde humor i seg var det som traff bredest.

Klipp med snodige sitater fra spillerne ga TikTok-brukerne en følelse av å komme tett på de norske spillerne og deres personlighet.

I kombinasjon med et lekent språk og kreativ bruk av TikToks innebygde visuelle effekter så vi at fansen begynte å kommentere og like innholdet. På kort tid hadde kontoen en dedikert fanskare som deltok i kommentarfeltet under videoene.

TikTok comment 
TikTok comment 
TikTok comment 
TikTok comment 
TikTok comment 
TikTok comment 
TikTok comment

Herfra skjøt følgertallet i været.

I løpet av åtte måneder steg antall følgere fra 400 til 50 000. På slutten av 2022 sitter vi igjen med 52 000 der 78% er mellom 18 og 34 år.

Veien tilbake til tribunene

Eliteseriens comeback er summen av mange gode valg og aktiviteter som vår oppdragsgiver Norsk Toppfotball iverksatte i 2022. Vi er glade og stolte av å få bidra med vårt.

I 2022 klatret Eliteserien til topps i Sponsorundersøkelsens årlige kåring av landets mest spennende sponsorobjekter med god margin til nummer to.

Ikke lenge etter at fløyta ble avblåst i siste serierunde, kom også tallene som viste at publikumstallene i år var en samlet økning for Eliteserien og OBOS-ligaen i tilskuertall på 7,04%.

*Kilde Kampanje.com
INVOLVERTE

Fra Frank & Dick
Isak Løvli: Kundeansvarlig
Eirik Bilet: Rådgiver
Sondre Edvardsen: Innholdsprodusent
Johan M. Collett: Videoprodusent

Fra Norsk Toppfotball
Pål Breen: Kommersiell leder
Freddy Dos Santos: Prosjektleder
Thomas Torjusen: Medie- og IT-sjef

Casebeskrivelse:
Design: Veronica Annie Ødegård
Tekst: Sara Ismar og Tor Hernan Floor
Foto: NTB, ++